Nyt alternativ til firmalånet i banken

0
531

Finanskrisen i 2008 kom som et chok for alle – også for bankerne, som ellers burde være de første til at opdage, hvor det hele bar henad. I årene op til crashet var det relativt nemt at låne penge i banken for både private og erhvervslivet, men det er der vendt op og ned på nu. Særligt risikobetonede investeringer går bankerne langt uden om, og små og mellemstore virksomheder er næsten per definition højrisiko. Et firmalån i banken kræver derfor som regel næsten altid uhyre gode regnskabstal gennem en længere periode.

Et alternativ har naturligvis altid været muligheden for at tage en investor ind, og det har mange valgt, men ikke altid med lige stor succes. En investor vil typisk kræve en relativ stor andel af virksomheden, og dermed en stor del af både bestemmelsesret og afkast. Er kagen stor nok, er der naturligvis nok til begge parter, men det kan være surt at slide og slæbe med en følelse af, at en passiv investor høster en stor del af frugten.

Lendino tilbyder crowdlending, inspireret af crowdfunding

Crowdfunding har været meget omtalt i medierne på det seneste. Konceptet er, at man markedsfører sin ide vidt og bredt via en crowfunding-portal, som giver interesserede mulighed for at bidrage med helt små beløb på eksempelvis 100 kroner, hvis de ønsker at bakke op om ideen. Et bidrag belønnes typisk med et gratis eller billigt produkt fra den kommende produktion eller gratis adgang til den event, der eventuelt skal stables på benene. Da der er tale om små beløb, kan alle være med, og mange bække små… I praksis er en del crowdfundingprojekter blevet sat i søen med hundredetusindvis af indsamlede kroner.

Crowdlending benytter de samme principper: Projektet udbydes på en platform, hvor alle interesserede kan bidrage med større eller mindre beløb. Guleroden for små og store investorer er dog her et løbende afkast i form af renter – typisk 4-11% årligt. Også her er ideen, at mange små investeringer samles i en større pulje, som dækker det ønskede firmalån. Den relativt nye danske virksomhed Lendino har sat crowdlending’en i system. Læs mere på Lendino, som er en platformsløsning og et mødested for både långivere og låntagere.

Lendino tager sig af alle detaljerne omkring dit firmalån

Hvis du og din virksomhed har brug for et firmalån, kan du kontakte Lendino med en nærmere beskrivelse af dit lånebehov og det projekt, der skal finansieres. Ud fra oplysningerne vil de risikovurdere projektet, hvilket vil være afgørende for renten. Højere risiko medfører naturligvis højere rente, men regn med en rente i omegnen af 5-15% om året. Din virksomhed vil også blive kreditvurderet af fagfolk hos Lendino. Slipper du igennem disse sluser (og det er langt lettere end hos banken), er vejen åbnet for oprettelse af projektet på portalen, hvor interesserede kan byde ind med større eller mindre låneportioner.

Hele ideen er jo, at dit firmalån bliver sammensat af måske 5-10 eller endnu flere mindre indskud, men du behøver ikke være bange for, at det bliver uoverskueligt. Som virksomhed har du udelukkende et mellemværende med Lendino, hvor du hver måned betaler en samlet rente og et afdrag. Lendino står selv for kontakten med de øvrige involverede, og fordeler renter og afdrag efter størrelsen på de enkelte indskud.

DEL
Forrige artikelSådan behandles en diskusprolaps
Næste artikel5 gode ting at have på dit kontor
Nikolaj Mortensen er vores ekspert her på bloggen. Han skriver om alt imellem himmel og jord, og går i dybden med hans artikler. Vi er rigtig glade for ham, og er altid tilfredse når han kommer med en artikel. Tjek hans profil ud for at se flere lækre artikler han har lavet.

EFTERLAD ET SVAR